Grundopskrift på surdejsbrød
Jeg bager som regel mit surdejsbrød med surdej og rugmel. Til festlige lejligheder, hvis jeg gerne vil have et mere lyst brød, erstatter jeg rugmelet med durummel.
Opfat i det hele taget dejen til dette surdejsbrød som en grunddej. Du kan erstatte de nævnte meltyper med andre slags, og tilføje kerner, frø og krydderier efter smag.
Dejlige morgenboller
Hvis du har en dej stående i køleskabet, kan du nemt lave nogle hurtige morgenboller: Tag dejen op i små portioner med en stor træske eller gummiskraber, og læg ”klumperne” på en bageplade med bagepapir. Bag bollerne i ca. 15 minutter ved 250-275 grader – husk dampen.
Snacks med surdej
Bager du en eftermiddag eller aften, så tril en del af dejen til lange tynde pølser, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med lidt olivenolie, og drys med havsalt evt. blandet med sellerifrø, spidskommen, chiliflager eller lignende. Bag dem i ca. 10 minutter ved 250 grader, og servér som tilbehør til et glas vin, en drink, forret eller hovedret.
Opskrift og foto af Sandra Leigh Draznin
[ssba-buttons]