Hjem Hjemmebag RUGBRØD MED SURDEJ OG KERNER

RUGBRØD MED SURDEJ OG KERNER

af sanleigh
Rugbrød

Her er en opskrift på mit bedste rugbrød med surdej – perfekt til sild, ost, leverpostej og pålægschokolademadder!

Historien bag mit rugbrød med surdej

Faktisk er der en sjov historie bag dette rugbrød: I 1985, ved Karens Blixens 100 års dag, ”genopførte” jeg menuen fra Babettes Gæstebud på min restaurant Babette i København. For at slå stemningen rigtigt an, havde jeg kontaktet Bodil Udsen, for at høre om hun ville læse op fra bogen under middagen – og det ville hun gerne!

I dagene op til besøgte hun mig i køkkenet, hvor vi talte om alt muligt, men især om mad og om rugbrød. Og hun havde en fantastisk opskrift på rugbrød, som hun gerne ville dele med mig. Jeg havde ingen kopimaskine, men min kæreste på det tidspunkt, pressefotograf Ernst Nielsen, tog et foto af Bodils Udsens opskrift, som han senere på aftenen fremkaldte i sit mørkekammer på dagbladet Information.

Fotoet blev hængt op på opslagstavlen, og vi gik i gang i køkkenet på Babette. Og siden den gang har jeg faktisk bagt dette rugbrød; der er ændret en smule på proportionerne, men i essensen er det stadig Bodils Udsens rugbrød.

Det gode rugbrød med kerner

Grundopskriften til dette rugbrød med surdej indeholder rugkerner, solsikkerkerner og hørfrø. Nogle gange bruger jeg også græskarkerner, mandler eller hasselnødder.

Rugbrødet er bagt med surdej; det giver den bedste smag og det mest saftige rugbrød – og det kræver derfor, at du går i gang 1 uge før, du skal bruge dit rugbrød medmindre du har en surdej i forvejen. Surdejen kan gemmes længe, hvis bare du bager jævnligt og holder den ved lige. Har du en surdej i forvejen, kan du springe direkte til Dag 4 eller 5.

Se video’en, så du kan fornemme, hvor tyk dejen skal være. Tilsæt evt. lidt mere vand eller rugmel, for at opnå den rigtige konsistens.

Opskrift, styling og foto af Sandra Leigh Draznin

TIP

Brug rester af “gammelt” rugbrød til rugbrødchips eller rist det blot på en brødrister.

Brødet er supergodt til næsten alle slags pålæg – prøv f.eks. med rygeost og grønne asparges!

[ssba-buttons]

Prøv også

Skriv en kommentar

1 Kommentar

SURDEJ - Sandras køkken 26. marts 2020 - 13:29

[…] surdejen til Hjemmebagt rugbrød eller […]

Reply

Denne side bruger cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Tryk OK, hvis du er indforstået. OK Læs mere