Hjem Hjemmebag SURDEJ

SURDEJ

af sanleigh
Den aktive surdej har masser af luftbobler

En surdej er en levende organisme; det er ikke svært at lave og vedligeholde en surdej, men hvor længe den skal stå, er individuelt. Det afhænger bl.a. af køkkenets temperatur og luftfugtighed. Så brug min opskrift, men også dine egne sanser – kig på surdejen, rør i den og duft til den 🙂

Øvelse gør mester, sådan er det for det meste – og også med surdej. Fortvivl ikke, hvis din surdej driller; er den fin i duft og smag, men bare ikke aktiv nok, og du skal bage nu, så tilsæt en smule gær. Det er som regel nok med 5-10 gram.

Hvordan ved du, om den er aktiv nok? Lav vandtesten: Lad en lille skefuld surdej falde ned i et glas vand. Hvis den flyder i overfladen, er surdejen klar til bagning. Hvis den går til bunds eller næsten til bunds, så må du fordre surdejen med frisk mel og vand, og prøve igen senere.

Kan du ikke vente så længe, kan du prøve at strø en lille bitte smule sukker på surdejen, røre rundt, og lade den stå i 30-60 minutter.

Har din surdej stået ubrugt i køleskabet i lang tid, så ligger der sandsynligvis noget gråsort vand på overfladen – det sker tit, når jeg kommer frem til mit sommerhus. Hæld det ”grimme” vand af, og rør surdejen op med frisk vand og mel, som i opskriften.

Brug surdejen til Hjemmebagt rugbrød eller Surdejsbrød.

Opskrift og foto af Sandra Leigh Draznin

Vandtest af surdej
Vandtest af surdej

[ssba-buttons]

Prøv også

Skriv en kommentar

2 Kommentarer

SURDEJSBRØD HÆVET I KURV - Sandras køkken 28. april 2020 - 9:45

[…] fuldkornsmel. Gentog inden jeg gik i seng, og tjekkede den næste morgen. Den så god ud, men med vandprøven kunne jeg se, at den ikke var helt klar. Så jeg fodrede den igen, og tjekkede den efter et par […]

Reply
FOCACCIA MED SURDEJ - Sandras køkken 26. marts 2020 - 13:32

[…] har brugt en smule gær og lidt af min allround surdej, som jeg bruger både til rugbrød og […]

Reply

Denne side bruger cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Tryk OK, hvis du er indforstået. OK Læs mere