Hjem Hjemmebag NEMT SURDEJSBRØD

NEMT SURDEJSBRØD

af sanleigh
Nemt surdejsbrød

Jeg har bagt et fantastisk godt og nemt surdejsbrød – uden at få klistrede fingre og med kun én skål og dejskraber til opvasken.

Jeg havde lige bagt rugbrød efter min sædvanlige opskrift (du kan se opskriften her), og havde fodret den tiloversblevne surdej med hhv. rugmel og vand. Den så hurtigt ud til at være aktiv (havde fine bobler i overfladen), så jeg fodrede den igen med 1 dl rugmel og 1 dl vand. Efter 3-4 timer tog jeg en prøve, og lod en teskefuld surdej dumpe ned i et glas koldt vand. Den flød fint i overfladen, hvilket antyder at surdejen er klar til brug.

Så jeg besluttede mig for, at bage et nemt surdejsbrød. Jeg rørte en dej sammen på “slump”, men skrev alt ned undervejs – hvis nu det blev godt – og det gjorde det 🙂

Da det var en “doven” søndag, rørte jeg bare dejen sammen i en skål, og lagde en stor frysepose over skålen. Ca. hver anden time vendte og samlede jeg dejen med dejskraberen (4-5 tag), og lagde posen over igen. Ved aftenstid vurderede jeg, at dejen var klar til at blive bagt, men i stedet for at tage dejen ud på bordet, satte jeg min støbejernsgryde i ovnen, og varmede den op til 250 grader.

Da gryde og ovn var varm, trak jeg gryden ud, tog låget af, og dryssede jeg lidt mel i bunden og lidt op ad siderne på gryden. Så skrabede jeg dejen ud af skålen og direkte ned i den varme gryde. Låget på og ind i ovnen. Efter ½ time, låget af og bage videre til skorpen var sprød, og brødet var gennembagt – jeg tjekkede med et termometer, der viste 98 grader.

Så var det bare at vende brødet ud på risten, køle gryden af, og børste det løse mel ud. Voila.

Hvis du ikke har en surdej, kan du starte en op – det tager 4-5 dage. Læs hvordan man laver og vedligeholder en surdej her.

[ssba-buttons]

Opskrift og foto af Sandra Leigh Draznin

Prøv også

Skriv en kommentar

1 Kommentar

SURDEJ - Sandras køkken 29. marts 2020 - 16:07

[…] Brug surdejen til Hjemmebagt rugbrød eller Surdejsbrød. […]

Reply

Denne side bruger cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Tryk OK, hvis du er indforstået. OK Læs mere