Hjem Hjemmebag SURDEJSBRØD HÆVET I KURV

SURDEJSBRØD HÆVET I KURV

af sanleigh
Surdejsbrød hævet i kurv

Mit seneste brød er et surdejsbrød hævet i kurv. Med lidt øvelse, er det ikke svært at bage med surdej og helt uden gær. Det kræver bare lidt tid – og man ved ikke på forhånd, hvor meget tid 🙂

Til surdejsbrød hævet i kurv, skal du bruge en hævekurv; det har den fordel, at brødet kan hæve i pæn lang tid, efter det er formet, uden at flade ud (og fylde hele bagepladen).

Jeg tog min surdej ud af køleskabet om eftermiddagen, og fodrede den med lidt vand og fuldkornsmel. Gentog inden jeg gik i seng, og tjekkede den næste morgen. Den så god ud, men med vandprøven kunne jeg se, at den ikke var helt klar. Så jeg fodrede den igen, og tjekkede den efter et par timer, og nu var den perfekt!

Så blandede jeg dejen i min gamle røremaskine, som larmer en del. Jeg havde sat mit minutur til, at den skulle ælte i 8 minutter ved middel hastighed, men så ringede telefonen, og pga. larmen gik jeg ud af køkkenet. Da jeg kom tilbage, havde den så æltet i ca. 12 minutter. Pyt, jeg tilsatte salt, æltede ved høj hastighed i et par minutter, og satte dejen til hævning på køkkenbordet. Jeg kunne mærke, at dejen var blevet godt lun af æltningen.

Efter 2 timer, så den ud til at have hævet en del, men overfladen var flad. Hmm, nå – jeg vendte dejen ud på et meldrysset bord, og strammede den op ved at folde den 4 gange. Nu kunne jeg mærke, at den faktisk havde potentiale; den fladede ikke ud.

Godt så: Dejen blev formet til et rundt brød, og lagt op i en meldrysset kurv. Jeg lagde en plastpose løst over kurven, og så kunne den stå og hygge sig et par timer. Det kom til at passe: efter et par timer, var kurven næsten fyldt, så jeg satte min bagesten i ovnen og varmede op på fuldt “skrald” – det tog ca. 30 min.

Jeg lagde et stykke bagepapir over kurven, og derefter min pizzaspade, og vendte det hele forsigtigt rundt. Løftede forsigtigt kurven af, og satte brødet ind på den varme sten. Jeg har en ovn med damp, så den fik damp i de første 10 minutter. Og brødet hævede fantastisk op – det tegnede godt.

Efter de første 10 minutter, skruede jeg ovnen ned til 180 grader (varmluft), og bagte brødet færdigt – og så var det bare, at forsøge at holde fingrene fra det, så det kunne køle af på en rist.

Opskrift og foto af Sandra Leigh Draznin

[ssba-buttons]

Prøv også

Skriv en kommentar

Denne side bruger cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Tryk OK, hvis du er indforstået. OK Læs mere